Rabu, 13 Ogos 2008

Masih mengenai "Transgenesis: Bisikan Rimba"

Hampir dua minggu aku tidak mengemas kini blog ini. Aku jenguk ke sini hampir setiap hari tetapi entah, rasa sedikit malas untuk memasukkan catatan baru. Bukannya tidak ada perkara hendak dicatatkan, namun terasa berat untuk mencatat. Mungkin hambatan tugas di pejabat, tanggungjawab di rumah dan proses menulis tesis doktorat menyebabkan aku sedikit "letih."

Walau bagaimanapun, aku bersyukur kerana di dalam tempoh lebih kurang sebulan, sudah ada tujuh ulasan atas talian mengenai Transgenesis: Bisikan Rimba. Tiga ulasan yang terbaru adalah seperti berikut:

Dari blog "Another Side of Myself," komen daripada saudari Xara:

"Arghh... habis?! Tamat begitu sahaja?!" Jerit saya apabila sampai ke penghujung bab.

Cerita bermula apabila seorang budak lelaki menegur seorang lelaki tua yang gemar bercakap dengan sebatang pohon kenanga. Lelaki itu membuka cerita dengan kisah pembunuhan seorang tauke balak oleh seorang gadis berambut hijau. Kemudian, dari situ ia membawa kepada Burraquzzaman (mana da dapat nama?) seorang wartawan, Razilan; saksi utama kejadian, Prof Joned, Datuk Jay dan Datin Kay. Mereka semua ingin menjejaki si gadis berambut hijau yang menggelarkan dirinya sebagai Flora.


Perjalanan itu membuka kepada seribu satu rahsia yang telah tersimpan lama. Rahsia yang telah dipendam berbelas-belas tahun sehinggalah kepada rahsia yang tersimpan daripada zaman pasca Perang Dunia kedua. Ia bercerita bagaimana akibatnya jika manusia mahu melangkaui kuasa tuhan dan melanggar etika kemanusiaan dan batas agama.

Kata kuncinya adalah, "segala-galanya berkait antara satu sama lain,". Menurut 'pencerita', kisah ini sangat panjang. Walaubagaimanapun, dengan menutup kisah watak jahat utama, ia membuka kepada banyak lagi persoalan yang perlu dirungkaikan. Mungkin selepas ini ada sebuah dua lagi buku untuk menghuraikan semua perkaitan. Apa pun, buku ini sangat menarik untuk dibaca dan tidak terlalu sukar untuk difahami.

Aaa... Encik Amir Husaini, cepatlah sambung!
Kemudian, dari blog "My Kingdom of Books," komen daripada saudari Welma La'anda:
Transgenesis Bisikan Rimba adalah novel Sci-Fi pertama yang saya baca untuk keluaran PTS. Saya beranikan diri membelinya walaupun beranggapan mungkin novel cantik ini akan mengecewakan, maksud saya dari segi bahasa yang boleh membawa saya menghayati. Amir Husaini nama yang asing buat saya. Saya tidak pernah membaca karyanya dan tidak tahu bagaimana gayanya menulis. Oleh itu, saya tidak boleh membaca 'falsafah penulisannya'.
Namun ketika membaca Transgenesis (pada mulanya saya tidak perasan tajuk novel ini Transgenesis Bisikan Rimba, ingatkan Transgenesis sahaja) pada beberapa halaman permulaan, " eh, bagus pula", sehinggakan saya boleh takut pada bab pembunuhan Hwang Chien Ming. Saya fikir kalau saya duduk bersendirian di rumah, besar kemungkinan saya tidak akan meneruskan pembacaan. Saya beranggapan, "mula-mula ja kot, bagus", tetapi rupa-rupanya sampai ke muka surat terakhir, saya masih kata "eh, buku ni baguslah".

Saya tidak mahu bercerita dari A-Z apa yang dikisahkan dalam novel Sci-Fi ini seperti kebiasaan resensi pada sebelumnya. Saya cuma mahu bangkitkan persoalan kerana novel ini memang banyak persoalan. Lagi satu, kalau saya ceritakan secara lengkap, takut-takut nanti hilang pula 'suspen' apabila anda membacanya.

Flora, Subjek 4-7-9-1, Prof Kay, Prof Joned Jauhar, Dr Ramsay, Ixora, Razilan, Buraquzzaman adalah nama-nama yang saling berkait dalam Transgenesis. Hwang Chien Ming dibunuh oleh seorang gadis yang bermata dan berambut hijau di sebuah kawasan pembalakan Gunung Pulai. Razilan pekerja kepada Hwan Chien Ming menyaksikan pembunuhan itu. Siapa gadis bermata dan berambut hijau itu? Adalah dia hasil eksperimen Prof Kay atau makhluk lain atau khayalan Razilan sahaja?

Subjek 4-7-9-1 yang mahu dikenali sebagai Flora telah melarikan diri dari Institut Trans-DNA sebuah institut penyelidikan genetik yang diasaskan oleh Prof Kay. Flora adalah hasil eksperimen yang diterajui oleh Prof Kay dan diteruskan oleh Prof Joned yang melibatkan pemindahan gen tumbuhan ke dalam tubuh manusia. Apakah kelebihan Flora dengan memiliki gen-gen tumbuhan ini di dalam tubuhnya selain daripada memiliki mata dan rambut berwarna hijau? Flora bukan manusia normal yang lahir daripada persenyawaan antara sperma lelaki dan perempuan tetapi melalui hasil klon Prof Kay sendiri. Oleh kerana itu wajahnya hampir seiras dengan wajah Prof Kay ketika usia mudanya dan ini cuma disedari oleh suami Prof Kay, Datuk Jay setelah melihat wajah yang seiras Flora di Gunung Pulai.

Sebanyak 4790 cubaan klon telah dibuat tetapi tidak berjaya dan akhirnya cubaan yang ke 4791 berjaya setelah Prof Kay menggunakan kaedah lain. Apakah yang terjadi kepada embrio-embrio sebanyak 4790 itu? Ketika Flora melarikan diri dari Institut Trans DNA, bagaimana dia boleh melepaskan diri begitu mudah sekali? Siapakah yang telah membantunya dan kenapa Gunung Pulai dipilih sebagai destinasi?

Siapa pula Dr Ramsay yang tiba-tiba sahaja wataknya muncul entah bab yang ke berapa? Apakah yang telah terjadi kepadanya dan apa kaitan dirinya dengan Ixora sehingga Ixora telah berjaya membuat Prof Kay tertuduh sebagai pembunuh Hwang, sedangkan Ixora pada mulanya cuma setiausaha Datuk Jay, suami Prof Kay. Sekali baca, ya, memang kelihatan Prof Kay yang membunuh. Tetapi adakah betul Hwang Chien Ming dibunuh oleh Prof Kay atau ada cerita lain di sebalik? Siapakah sebenarnya Prof Kay dan apa kaitannya dengan haruman kenanga yang sentiasa sinonimnya dengan dirinya?

Persoalan yang paling penting dalam Transgenesis : Siapakah yang membunuh Hwang Chien Ming. Persoalan ini masih tidak terjawab sehingga ke halaman terakhir.. Mungkinkah Prof Kay, klon Prof Kay yang menyerupai Flora, atau ...? Siapakah dalang sebenarnya dalam cerita ini, adakah Ixora, atau mungkin Prof Joned, atau Datuk Jay atau......? Entahlah, saya tidak berani meneka kepada semua persoalan ini, mungkin kerana saya sudah biasa tersalah teka dalam Transgenesis.

Saya tidak sangka sama sekali novel ini akan ada sambungannya walaupun penulis tidak menyatakan secara jelas akan siri lanjutan itu. Cuma, berdasarkan penghujung cerita yang tergantung itu dan persoalan-persoalan yang masih belum terjawab, maka saya yakin, Transgenesis ada Siri ke-2. Saya dapat rasakan dalam Siri ke-2 itu nanti pasti kisahnya melibatkan Prof Kay atau Kenanga dengan 6 orang saudaranya yang terpisah setelah satu kejadian yang ada kaitan dengan Dr. Ramsay. Ehm, agaknya betul atau tidak jangkaan itu?

Transgenesis Bisikan Rimba bukan sekadar menceritakan dunia sains klon semata-mata tetapi ia juga cuba menyampaikan makna sains dengan mengetengahkan perbezaan pendapat antara Prof Kay dan anak muridnya Prof Joned serta Dr Jauhar dan Dr Ramsay.

Prof Kay dan Dr Ramsay beranggapan bahawa sebarang ujikaji sains tidaklah harus disekat walaupun ia bertentangan dengan etika dan kemanusiaan. Mereka juga cuba menganggap pencapaian sains tidak ada kena mengena dengan Tuhan tetapi ianya semua disebabkan oleh keajaiban sains. Tetapi Prof Joned dan Dr Jauhar tidak bersetuju dengan pendapat itu. Agama dan sains tidak boleh dipisahkan. Jikalau ada cubaan ke arah itu, maka manusia akan cuba melanggar fitrah dan seolah-olah cuba mencabar kekuasaan Tuhan. Lambat laun, manusia juga akan menemukan kehancurannya di atas perbuatan diri sendiri.

Saya suka beranggapan Transgenesis Bisikan Rimba bukan novel Sci Fi yang kosong. Definisi novel Sci Fi yang kosong buat saya ialah novel yang cuma gah dengan kisah-kisah sains, teknologi dan fantasi tetapi tidak ada mesej yang boleh membawa pembaca berfikir tentang Tuhan. Sebuah karya yang hanya gah pada tulisan dan kisah, tanpa mesej yang jelas akan hanya membawa mulut membaca, tetapi sebuah karya yang boleh membawa pembaca menilai baik dan buruk serta makna kehidupan akan membawa hati turut membaca!

Semoga Transgenesis Bisikan Rimba akan terus membuka hati pembaca untuk jangan angkuh dengan kehebatan diri dan cuba mencabar kekuasaan Tuhan. Nanti padah kembali pada diri. Saya menanti kemunculan Transgenesis Bisikan Rimba Siri 2. Saya berharap resensi untuk Transgenesis Siri ke-2 itu nanti akan menjadi pelengkap kepada resensi ini!
Dan akhir sekali, daripada blog "Dunia Novel Darius," ulasan oleh saudara Darius:
Di mana harus Darius mulakan ulasan ini? Mungkin elok kita mulakan dari kulit hadapan. Ternyata kulit hadapan Transgenesis: Bisikan Rimba (T:BR) ialah di antara kulit hadapan yang paling menarik yang pernah dihasilkan bagi sebuah novel. Jika diletakkan di atas rak buku, pasti kulit novel ini akan menonjol. Ada unsur-unsur kreativiti dan originality pada kulit novel ini.

Cerita yang menjadi isi novel ini ialah cerita berkenaan penyalahgunaan teknologi.
T:BR merungkai persoalan apakah yang akan berlaku apabila manusia mahu menjadi tuhan. Novel fiksyen sains ini sarat dengan persoalan-persoalan falsafah dan etika yang menyebabkan pembaca berfikir.

Dari segi teknik penceritaan, Darius memang tertarik daripada bab pertama lagi. Membaca bab pertama sahaja telah mampu mengheret pembaca "masuk" ke dalam cerita. Penulis berjaya membawa mood sinematik di dalam penceritaannya. Misteri dan rahsia diulit dengan penceritaan menyebabkan pembaca sukar melepaskan novel ini kerana pembaca sering diletakkan di dalam keadaan tertanya-tanya tentang apakah yang akan berlaku selepas itu. Dan seperti yang dikatakan oleh beberapa pengulas lain, sering tekaan dan telahan pembaca tentang apa yang akan berlaku tersasar sama sekali. Penulis berjaya membuat twist yang tidak disangka - tetapi logikal - terhadap ceritanya.

Sukar sebenarnya untuk mengulas novel
T:BR ini tanpa memberikan spoiler. Walaupun demikian, cukup sekadar Darius nyatakan bahawa kisah yang bermula dengan satu pembunuhan di pinggir hutan membawa kepada terbukanya pelbagai rahsia yang tersimpan erat hampir lima dekad. Dan Darius pasti pembaca akan tertarik dengan watak yang penuh enigma iaitu gadis istimewa bernama Flora.

Syabas kepada penulis.
Darius tak sabar menantikan sambungan kisah ini.

Kata
Darius: Novel fiksyen sains yang terbaik tempatan yang pernah Darius baca.
Terima kasih kepada semua yang sudi mengulas dan membaca Transgenesis: Bisikan Rimba. Sokongan kalian amatlah dihargai.

0 maklum balas: