Khamis, 14 Disember 2006

Kini hanya menanti

Alhamdulillah, pruf kedua novelku telah diserahkan kepada pihak penerbit. Kontrak juga telah ditandatangani. Kini, hanya menanti pihak penerbit menjalankan kerja-kerja akhir penyemakan pruf, penyediaan kulit, percetakan dan penjilidan.

Semasa di Utusan Publications & Distributors tadi, aku berbincang dengan Editor tentang beberapa perkara.

Pertama, untuk tujuan penulisan novel, aku akan menggunakan nama pena iaitu "Amir Husaini." Ini sebenarnya nama anakku, tetapi kata sahabatku yang juga novelis, Izza Aripin, nama ini ada nilai komersil. Adakah ini benar? Kita tunggu sahaja apabila novel ini terbit.

Perkara kedua yang dibincangkan adalah mengenai tajuk novel. Akhirnya, tajuk "Ombak Senja" menjadi pilihan. Dalam kata lain, tajuk asal novel ini juga yang digunakan.

Apapun aku bersyukur, kerana setelah hampir 8 tahun manuskrip ini mengumpul debu, akhirnya "Ombak Senja" bakal terbit menemui pembaca. Kini ku hanya menanti...

Isnin, 11 Disember 2006

Memilih nama novel

Aku telah selesai menyemak pruf kedua novel pada malam Ahad yang lalu. Sekarang cabaran adalah untuk menamakan semula novel ini. Hendak menamakan tajuk novel bukanlah semudah yang disangka. Tanggungjawabnya hampir sebesar dengan tanggungjawab hendak menamakan anak. Agaknya sebab itulah penulis begitu sayangkan hasil kerja tangan mereka yang telah diterbitkan.

Berikut diperturunkan nama-nama yang telah dicadangkan selepas perbincangan dengan Izza Aripin:

  1. "Ombak Senja" --- ini merupakan tajuk asal novel ini yang juga menjadi nama blog ini
  2. "Di Hujung Senja"
  3. "Dan Senja pun Berlabuh" --- meminjam dan mengolah frasa yang digunakan sebagai tajuk novel Izza Aripin yang bertajuk "...dan Mimpi pun Bersatu"
  4. "Ombak Senja sebagai Saksi"
  5. "Dalam Dakapan Senja"
  6. "Digamit Senja"
  7. "Senja Nan Menanti"
Antara semua cadangan di atas, yang manakah paling menarik perhatian? Yang mana pula akan menjadi pilihan penerbit? Insya-Allah akan ku khabarkan perkembangan ini nanti.