Selasa, 1 Ogos 2006

Akhirussa'ah

Masa berkelana di Mesir pada bulan Mac lalu, sahabat-sahabatku di sana membawa aku makan di sebuah restoran makanan segera bernama "Akhir Sa'ah." Aku tanya apa maksudnya. Jelas sahabat-sahabatku, maksudnya "Saat Akhir." Memang kena sekali dengan fungsi restoran itu yang menjadi tumpuan orang yang inginkan makanan dengan cepat ataupun orang yang mungkin membuat keputusan untuk membeli makanan di saat akhir.

Bukan tentang makanan yang ingin ku coretkan hari ini, tetapi tentang betapa kita ini suka melakukan kerja di saat akhir. Aku sendiri tidak terlepas daripada tabiat ini. Memang kita sering diperingatkan supaya tidak menunggu sehingga ke saat akhir untuk menyiapkan kerja tetapi itulah yang sering berlaku.

Bagi kalian yang merupakan penulis, mungkin boleh faham apa yang ingin ku nyatakan di sini. Idea menulis acap kali datang di saat akhir. Aku sering mendapati bahawa hasil penulisanku lebih baik kiranya aku menulis dalam keadaan hambatan tarikh akhir yang perlu disiapkan penulisanku itu. Tak kiralah yang ditulis itu adalah makalah untuk akhbar atau majalah, atau kertas kerja untuk dibentang di seminar, atau apa sahaja. Tekanan tarikh akhir memerah keluar idea-idea penulisan yang baik.

Semalam aku baru sahaja menghantarkan skrip "Zuriat" untuk Pertandingan Menulis Skrip Drama TV/Radio IKIM. Aku mulakan penulisan skrip ini berbulan-bulan yang lalu tetapi tidak dapat menyiapkannya. Tarikh akhir adalah semalam (31 Julai). Pada hari Ahad yang lalu, aku memaksa diriku duduk di hadapan komputerku bermula jam 11 malam untuk menyiapkan skrip ini. Hampir 5 jam aku mengetuk kekunci di komputerku. Alhamdulillah jam 4 pagi siap juga akhirnya.

Itulah tabiat manusia. Menunggu di saat akhir.

Akhirrussa'ah.