Selasa, 17 April 2007

Ke mana hendak dituju?

Petang tadi aku menelefon editor yang menyunting "Ombak Senja." Tujuan aku menelefonnya adalah untuk bertanyakan beberapa hal, seperti publisiti sempena Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur yang akan berlangsung tidak lama lagi.

Macam manapun, aku agak terperanjat apabila diberitahu yang editor ini baru sahaja meletakkan jawatan dan tidak lagi bertugas di situ. Aku sedikit tersentap kerana aku agak selesa berurusan dengannya. Beliau seorang yang mudah berkira dan tidak banyak kerenah. Aku cuba menghubungi nombor telefon bimbitnya, tetapi nombor itu tidak lagi beroperasi.

Apapun, aku terpaksa melihat kembali masa hadapan aku dengan penerbit ini. Jika aku terus mahu menerbitkan novel-novel yang akan datang, aku perlu mencari orang baru di sana yang boleh aku jadikan sebagai orang perhubungan. Jika tidak, aku mungkin perlu mencari penerbit baru.

Entahlah..., aku pun tak pasti ke mana hendak ku tuju.

Isnin, 16 April 2007

Pengalaman pertama

Semalam aku sempat menghadirkan diri ke majlis pelancaran novel karya Izza Aripin bertajuk "Kerana Dia Cinta" di Avenue K. Ini pengalaman pertama aku menghadiri majlis sebegini. Suasananya tidak formal, relaks dan kasual. Rasanya amat sesuai dengan imej santai yang dibawa di dalam majlis ini.

Apapun tahniah buat Izza Aripin di atas kelahiran novel kelimanya. Dan kata-kata Izza Aripin berikut yang diucapkannya semalam mungkin menggambarkan perasaannya dengan kelahiran novel terbarunya:

Terima kasih! Terima kasih! Terima kasih!