Sabtu, 7 Mac 2009

Soalan lazim

Soalan yang paling kerap ditanya kepada diriku akhir-akhir ini:

Bila sambungan "Transgenesis" akan terbit?

Terus-terang, aku sendiri belum punya jawapan. Penulisan bagi sambungan "Transgenesis" tergendala sebentar. Memang aku ingin siapkan novel ini secepat mungkin. Namun, buat masa ini, hambatan tugas hakiki tidak mengizinkan aku memberikan tumpuan kepada penulisan kreatif.

Namun, apabila ada sahaja kelapangan, pasti aku mengetuk-ngetuk papan kekunci komputerku bagi mencatatkan kisah Flora ini.

Doakan aku diberi kekuatan, kesihatan dan kelapangan bagi menyiapkan sambungan novel "Transgenesis".

Khamis, 5 Mac 2009

Program "Mata Pena"

Insya-Allah pagi esok aku berada di Radio IKIM.fm bagi membuat rakaman program "Mata Pena". Program ini membicarakan mengenai novel-novel kreatif dan diterbitkan oleh Puan Fairuz Haji Noordin.
Aku difahamkan novel Ombak Senja dipilih sebagai novel pertama yang dibicarakan menerusi program ini. Insya-Allah program ini bakal ke udara menerusi IKIM.fm pada hari Isnin, 16 Mac 2009 pada pukul 9.15 malam.

Bagi mendapatkan frekuensi radio ini, klik di sini.

Selasa, 3 Mac 2009

Media, artis dan ilmuwan

Buku Sekilas Pandang Ismail Haji Ibrahim sering mengundang senyum apabila aku membaca isinya. Banyak perkara yang ditulis oleh Profesor Dato' Dr Ismail Haji Ibrahim menyentuh hal-hal yang sering diperkatakan ramai. Beliau menggunakan bahasa yang mudah tetapi penuh makna dan tajam maksudnya.

Sewaktu membicarakan mengenai media elektronik yang lebih kerap menonjolkan golongan artis, beliau menulis:

Peratusan program pendidikan dan maklumat amat kecil. Jika ada pun, program pendidikan dan maklumat ini sering disiarkan ketika orang sibuk bekerja, orang bersembahyang di masjid ataupun ketika semua orang sudah masuk tidur. Masa yang dikenali sebagai masa utama itu hanya diisi dengan program hiburan.
[Halaman 144]
Bila difikir-fikir kembali, memang benar masa utama di televisyen dan radio lebih ditumpukan kepada hiburan. Banyak penaja berebut-rebut mahu membeli ruang udara ketika waktu utama kerana jumlah penonton dan pendengar yang tinggi pada waktu tersebut. Jika waktu utama diisi dengan program-program pendidikan atau maklumat, barangkali tidak ada yang mahu menonton ataupun mendengar.

Kalau ada pun program-program sedemikian rupa, ia dipakejkan dengan penuh glamor. Adakalanya keglamoran penyampai program menenggelamkan isi kandungan program itu.

Isnin, 2 Mac 2009

Ulasan terkini "Transgenesis: Bisikan Rimba"

Alhamdulillah, Transgenesis: Bisikan Rimba terus mendapat perhatian dan ulasan pembaca. Berikut ulasan terbaharu yang disiarkan menerusi blog resensi Mimpi Yang Indah:

Novel ini adalah antara novel yang popular di masa ini. Kata kawan-kawan saya ianya sebuah novel yang wajib berada di dalam senarai koleksi. Saya semestinya tidak melepas peluang untuk memiliki dan menghayati cerita di dalam novel ini yang dikatakan memang menarik sekali. Membaca sinopsis di belakang buku pun sudah membuatkan saya tidak sabar-sabar untuk membacanya.

Fiksyen sains thriller yang hebat lagi mendebarkan! Betullah kata sinopsis di belakang buku ini. Satu komen yang tepat sekali.Kisahnya adalah mengenai satu kajian oleh satu badan yang dikenali sebagai Institut Trans-DNA untuk menghasilkan percantuman di antara DNA manusia bersama DNA tumbuhan. Ianya mula terbongkar apabila terjadinya suatu pembunuhan misteri di sebuah tapak projek pembalakan yang mendapat liputan media tabloid dan menjadi topik perbualan hangat di kalangan masyarakat di situ.

Membaca tragedi pembunuhan ini membuatkan saya merasa seriau dan seram apatah lagi bila membacanya di tengah malam yang hujan bersama dentuman guruh. Pandai sungguh penulis mengolah cerita dan plot membuatkan seolah-olah saya juga turut cemas berada di dalam kabin gelap itu bersama-sama dengan taukeh Hwang Chien Ming dan Razilan.

Kemunculan Buraquzzaman, wartawan Semboyan Nasional, yang ingin membongkar misteri ini tidak disenangi oleh Datuk Jay. Datuk Jay adalah pengasas Institut Trans-DNA yang melakukan eksperimen percantuman DNA antara manusia dan tumbuhan secara rahsia. Sebelum ini banyak kegagalan telah berlaku dalam projek ini dan setiap subjek yang gagal itu telah dilupuskan di kaki Gunung Pulai bedekatan dengan lokasi pembunuhan misteri tersebut. Flora, atau diberi kod nama 4791, adalah subjek pertama yang berjaya dihasilkan setelah melalui beberapa kaedah berbeza. Namun Flora telah dapat melarikan diri dari institusi itu. Pelariannya adalah untuk satu tujuan tertentu.

Persoalan dalam cerita ini mengaitkan banyak pihak. Bermula dari Datuk Jay, Prof Joned sehinggalah kepada Datin Kay, Dr Ramsay, Ixora, Buraquzzaman dan Flora semuanya berkaitan di antara satu sama lain. Membaca novel ini harus menahan nafas yang panjang kerana kejutan demi kejutan yang tidak terfikirkan oleh pembaca terhadap misteri yang saling berhubung kait sehingga pembaca diamuk perasaan ingin tahu. Bagi saya penulis sangat pandai menggarap cerita ini dengan kemas dan tersusun mengalir seperti air membuatkan pembacaan menjadi lancar.

Namun di akhir cerita, misteri sebenar pembunuhan taukeh pembalakan itu masih tidak terjawab. Bahkan banyak lagi persoalan-persoalan baru yang timbul setelah terbongkarnya rahsia demi rahsia. Seperti akan ada kesinambungan untuk kisah ini di novel selanjutnya.

Di sebalik fiksyen sains ini mesej yang amat jelas cuba disampaikan penulis ialah setinggi mana pun kita mengejar dan meneroka alam dunia ini kita tidak akan dapat setanding dengan keesaan Tuhan Yang Maha Menjadikan. Apa yang kita lakukan tidak sedikit pun dapat dibandingkan dengan kejadian yang diciptakan Tuhan. Usahlah kita membangga diri dan mencabar kekuasaan Tuhan Yang Maha Berkuasa lagi Maha Bijaksana dengan cuba mencipta manusia.

Sekalung tahniah untuk saudara Amir Husaini. Sebuah novel fiksyen sains menarik yang penuh mesej dan tidak mengecewakan pembaca.