Rabu, 12 Julai 2006

Senangkanlah Hatimu

Buat sahabat-sahabatku, sengaja ingin dikongsikan sebahagian cerpen karya Al-Anisah Mai bertajuk "Senangkanlah Hatimu." Cerpen ini terkandung di dalam buku Tasauf Moden oleh Profesor Dr. Hamka dan dipetik kembali di dalam buku Penawar Hati (Khas untuk Pelajar Petronas) yang diterbitkan pada tahun 1983. Buku ini menjadi pedoman hidupku sepanjang aku berkelana di luar negara selama 5 tahun.

Cerpen ini agak panjang, tetapi bacalah dan renungkanlah intipatinya, moga kita semua beroleh kebaikan, insya-Allah.

Dari hadapan tugu kesedihan, berdirilah seorang pemimpin besar, sedang berpidato di hadapan beribu-ribu kaum. Maka terdengarlah olehku suaranya demikian bunyinya:

Kalau engkau kaya, senangkanlah hatimu! Kerana di hadapan mu disyukuri orang, engkau beroleh pujian di mana-mana. Engkau menjadi mulia, tegakmu teguh. Di hadapan engkau terhampar permaidani kepujian, sebab itu engkau beroleh kebebasan dan kemerdekaan. Dan jika engkau fakir miskin, senangkan pulalah hatimu. Kerana engkau telah terlepas dari suatu penyakit jiwa, penyakit kesombongan yang selalu menimpa orang kaya. Senangkanlah hatimu! Kerana tak ada orang yang akan hasad dan dengki kepada engkau lagi lantaran kemiskinanmu. Kefakiran dan kemiskinan adalah nikmat, iaitu yang tidak ada jalan bagi orang lain buat kecil hati, dan tidak ada pintu bagi kebencian.

Kalau engkau dermawan, senangkanlah hatimu! Kerana dengan kedermawanan engkau dapat mengisi tangan yang kosong, telah dapat menutup tubuh yang bertelanjang, engkau tegakkan orang yang hampir roboh. Dengan sebab itu engkau telah menuruti perintah hatimu dan engkau beroleh bahagia; berpuluh bahkan beratus makhluk Tuhan akan sanggup menghantarkan pujian kepada Tuhan lantaran pertolonganmu. Kesenangan hatimu yang tadinya cuma satu, sekarang akan berlipat ganda, sebab telah banyak orang lain yang telah mengecap nikmatnya. Dan kalau sekiranya engkau tak kuasa jadi dermawan, itupun senangkan pulalah hatimu! Sebab engkau tidak akan bertemu dengan suatu penyakit yang selalu menular kepada masyarakat manusia, iaitu tiada membalas guna, perhilangkan jasa. Mereka ambil kebaikan budi dan kedermawananmu itu jadi senjata untuk memukulkan tuduhan-tuduhan yang rendah. Saat yang demikian mesti datang kepada tiap-tiap dermawan, yang menyebabkan hati kerapkali patah dan badan kerapkali lemah, sehingga hilang kepercayaan kepada segenap manusia, disangka manusia tidak membalas guna. Padahal langkah belum sampai lagi kepada puncak kebahagiaan dan beroleh keampunan dari Tuhan.

Kalau engkau masih muda remaja senangkanlah hatimu! Kerana pohon pengharapanmu masih subur, dahan-dahannya masih rendang dan rimbun. Tujuan kenang-kenangan masih jauh. Sebab umurmu masih muda, mudahlah bagimu menjadikan mimpi menjadi kejadian yang sebenarnya. Dan kalau engkau telah tua, senangkan pulalah hatimu! Kerana engkau telah terlepas dari medan pertempuran dan perjuangan yang sengit, dan engkau telah beroleh beberapa ilmu yang dalam-dalam di dalam sekolah hidup. Engkau telah tahu firasat, mengerti gerak-geri manusia dan tahu ke mana tujuan jalan yang ditempuhnya. Oleh sebab itu, maka segala pekerjaan yang engkau kerjakan itu - kalau engkau suka - lebih banyak akan membawa faedah dan lebih banyak tersingkir dariada bahaya. Satu detik daripada umurmu di masa tua, lebih mahal harganya daripada bertahun-tahun di zaman muda, sebab semuanya telah engkau lalui dengan pemandangan yang terang dan pengalaman yang pahit.

Kalau engkau dari turunan orang mulia-mulia, senangkanlah hatimu! Sebab engkau telah beroleh kemenangan yang sukar sekali didapat orang, iaitu orang banyak percaya kepadamu, dengan tidak perlu orang beroleh nasihat dari siapa-siapa lagi. Dan kalau engkau dari golongan bawah, golongan marhaen, senangkan pulalah hatimu! Kerana lebih baik engkau menjadi pangkal kemuliaan anak cucu dan turunanmu, menjadi bintang dan pemancang perumahan. Jangan hanya menjadi ujung, memikul nama orang lain, sebab menghitung jasa orang lain, tetapi diri sendiri tak campur memasukkan modal dalam kemuliaan itu.

Kalau banyak handai taulan dan sahabatmu, senangkanlah hatimu! Kerana dirimu tergambar dan terpeta di dalam hati tiap-tiap sahabatmu itu. Kerana engkau menang di dalam kalangan sahabat yang banyak itu, lazat rasanya kemenangan, dan kalau kalah tidak begitu terasa. Lantaran banyaknya orang yang menghargai dan memperhatikan engkau, engkau dapatlah insaf, tandanya harga dirimu mahal dan timbanganmu berat. Yang penting ialah engkau engkau dapat keluar dari daerah mementingkan diri seorang. Memandang hanya engkau yang benar, lalu masuk ke daerah yang baru, iaitu mengakui bahawa ada pula orang lain yang pintar, yang berfikir dan kuasa menimbang. Dan jika musuhmu banyak, senangkan pulalah hatimu! Kerana musuh-musuh itu ialah anak tangga untuk mencapai kedudukan yang tinggi. Banyak musuh menjadi bukti atas sulitnya pekerjaan yang engkau kerjakan. Tiap-tiap bertambah maki celanya kepada engkau, atau hasad dengkinya, atau mulutnya yang kotor dan perangainya yang keji, bertambahlah teguhnya perasaanmu bahawa engkau bukan barang murah, tetapi barang mahal; dari celaannya yang benar-benar mengenai kesalahanmu, engkau dapat beroleh pengajaran. Mula-mula maksudnya hendak meracunmu dengan serangan-serangan yang kejam dan keji, maka oleh engkau sendiri, engkau saring racun itu dan engkau ambil untuk pengubat dirimu mana yang berfaedah, engkau buangkan mana yang lebihnya. Ingatlah: Pernahkah seekor burung helang yang terbang membumbung tinggi mempedulikan halangan burung layang-layang yang menghalanginya?

Kalau badanmu sihat, senangkanlah hatimu! Tandanya telah ternyata pada dirimu kekayaan Tuhan dan kemuliaan nikmat-Nya, lantaran badan yang sihat mudahlah engkau mendaki bukit kesusahan dan menempuh padang kesulitan. Dan kalau engkau sakit, senangkan pulalah hatimu! Kerana sudah ternyata bahawa dirimu adalah medan tempat perjuangan di antara dua alam yang dijadikan Tuhan, iaitu kesihatan dan kesakitan. Kemenangan akan terjadi pada salah satu yang kuat, kesembuhan mesti datang sesudah perjuangan itu, baik kesembuhan dunia, ataupun kesembuhan yang sejati.

Kalau engkau menjadi orang luar biasa, senangkanlah hatimu! Kerana pada tubuhmu telah ternyata cahaya yang gilang gemilang. Tandanya Tuhan selalu melihat engkau dengan tenang sehingga cergas, dilihat-Nya matamu sehingga jadi azimat, dilihat-Nya suaramu sehingga jadi zihir. Bagi orang lain, perkataan dan tiap-tiap suku kalimat yang keluar dari mulutnya hanya menjadi tanda bahawa dia hidup saja, tetapi bagi dirimu sendiri menjadi cahaya yang berapi dan bersemangat, boleh membakar dan boleh mendinginkan, boleh merendahkan dan boleh meninggikan, boleh memuliakan dan boleh menghinakan. Kalau engkau dilupakan orang, kurang masyhur, senangkan pulalah hatimu! Kerana lidah tidak banyak yang mencelamu, mulut tak banyak mencacatmu, tak ada orang yang dengki kepadamu, tak ada orang meniatkan jatuhmu, mata tak banyak memandangmu. Itu, di hadapanmu ada puncak kemuliaan orang yang masyhur itu berdiri di atas masyarakat, dan engkau pun salah seorang dari anggota masyarakat itu. Rumah batu yang indah, berdiri di atas kumpulan tanah dan pasir yang kecil-kecil. Dengan demikian itu, engkau akan merasai kesenangan hati yang kerapkali tak didapat oleh yang bibirnya ak pernah merasai air hidup dan rohnya tak pernah mandi di dalam ombak ilham.

Kalau sahabatmu setia kepadamu, senangkanlah hatimu! Kerana pertukaran siang dan malam telah menganugerahi engkau kekayaan yang paling kekal. Dan kalau kawanmu khianat, senangkanlah juga hatimu. Sebab kalau kawanmu khianat, itu mungkir dan meninggalkan engkau, tandanya dia telah memberikan jalan yang lapang buat engkau.

Kalau tanah airmu dijajah atau dirimu diperbudak, senangkanlah hatimu! Sebab penjajahan dan perbudakkan membuka jalan bagi bangsa yang terjajah atau diri yang diperbudakkan kepada perjuangan melepaskan diri dari belenggu. Itulah perjuangan yang menentukan hidup atau mati, dan itulah yang meninggikan nilai. Ketahuilah bahawa tidaklah didapati suatu bangsa yang terus menerus dijajah. Dan jika engkau dari bangsa merdeka, senangkanlah hatimu! Sebab engkau duduk sama rendah dan tegak sama tinggi dengan bangsa-bangsa yang lain, ada bagimu kesempatan mencari kekuatan baru, dan bagimu terbuka kesempatan yang seluas-luasnya untuk itu.

Kalau engkau hidup dalam kalangan orang-orang yang kenal akan diri dan cita-cita engkau, faham mereka siapa engkau, senangkanlah hatimu! Kerana di sana dapat engkau mengusahakan tenaga muda setiap hari, dan kekuatan pun bertambah, roh serta semangat menjadi baru. Engkau bertambah subur dan tegak menaungi lautan dan daratan. Dan kalau engkau hidup dalam masyarakat yang masih rendah, yang tidak mengerti bagaimana menghargai cita-cita orang, sehingga engkau berasa 'sial dangkal', maka senangkan juga hatimu! Kerana dengan sebab itu engkau beroleh kesempatan jadi burung, lebih tinggi terbangmu daripada orang-orang khayal, untuk mengubat fikiranmu yang gelisah, untuk melepaskan dahaga jiwamu.

Kalau engkau dicintai orang dan mencintai, senangkanlah hatimu! Tandanya hidupmu telah berharga, tandanya engkau telah daftar anak bumi yang terpilih. Tuhan telah memperlihatkan belas kasihan-Nya kepadamu lantaran pergaduhan hati sesama makhluk. Dan jiwa di seberang masyriq dan maghrib telah terkongkong di bawah satu perasaan di dalam lindungan Tuhan. Di sanalah waktunya engkau mengetahui rahsia perjalanan matahari di dalam falak, ketika fajarnya dan terbenamnya, tandanya Tuhan telah membisikkan ke telingamu nyanyian alam ini. Lantaran yang demikian, dua jiwa berenang di langit khayal, di waktu orang lain terbenam, keduanya berdiam di dalam kesukaan dan ketenteraman, bersenda gurau di waktu bersungguh-sungguh. Dan jika engkau mencintai tetapi cintamu tak erbalas, senangkan jugalah hatimu! Kerana sesungguhnya orang yang mengusir akan jatuh kasihan dan ingin kembali kepada orang yang diusirnya itu setelah dia jauh dari matanya; dia akan cinta, cinta yang lebih tinggi darjatnya daripada cinta lantaran hawa. Terpencil jauh membawa keuntungan insaf, kebencian meruncingkan cita-cita dan membersihkan perbuatan. Dengan sebab itu, engkau akan beroleh juga kelak tempat merupakan cinta itu, kalau tak ada pada insan, ada pada yang lebih kekal daripada insan. Bersedialah menerima menyuburkan cinta, walaupun bagaimana besarnya tanggunganmu, kerana cinta memberi dan menerima, cinta itu gelisah, tetapi membawa tenteram. Cinta mesti lalu di hadapanmu, sayang engkau tak tahu bila lalunya. Hendaklah engkau jadi orang besar, yang sanggup memikul cinta yang besar. Kalau tak begitu, engkau akan beroleh cinta yang rendah dan murah, engkau menjadi pencium bumi, engkau akan jatuh ke bawah, tak jadi naik ke dalam benteng yang kuat dan teguh, benteng yang gagah perkasa yang sukar tertempuh oleh manusia biasa. Kerana tugu cita-cita hidup itu berdiri di seberang kekuasaan dan kemelaratan yang diletakkan oleh kerinduan kita tersendiri.

Merasa tenteramlah selalu, senangkanlah hatimu atas semua keadaanmu, kerana pintu bahagia dan ketenteraman itu amat banyak tak terbilang, kesulitan perjalanan hidup kian minit kian baru.

Merasa senanglah selalu. Merasa tenteramlah.

Senangkanlah hatimu.

Demikianlah bunyi khutbah itu.

Pemimpin itu telah habis berpidato dan khutbahnya telah selesai; orang yang bercerai-berai hendak menuju hidupnya masing-masing. Kiranya, ku lihat beberapa jemaah masih tinggal di sana, berdiri di kaki tugu yang tinggi itu, sedang menangis dan meratap. Padahal orang lain yang lalu dekat mereka sedang tertawa terbahak-bahak.

Tiba-tiba kelihatan terdiri di dekat ku bayang-bayang, dia melihat kepada ku dengan rupa yang hendak bertanya. Dia pun berkata: Saya ini adalah semangat dari pidato yang dikeluarkan pemimpin tadi. Saya datang merupakan diri ke mari hendak melihat bekas ku pada hati manusia yang mendengarkan daku.

Kalau begitu engkau pun tahu apakah sebabnya orang-orang itu menangis! kataku.

Mereka menangis, kerana inilah dinding ratap.

Mengapa mereka meratap, mengapa ini disebut dinding ratap, apakah mereka itu orang Yahudi? Apakah kita sekarang di Jerusalem? tanyaku.

Kemanusiaan pun berdinding ratap pula, sebagai Yahudi mempunyai dinding ratap, tempat dia menangis dan menyatakan sesal, jawabnya.

Mengapa mereka menangis dan meratap sesudah mendengar pidato yang amat bererti dan penuh harapan, pidato yang menyatakan bahagia sejati itu?

Dia menjawab: Sesetengahnya menangis kerana belum pernah mendengar pidato begitu. Setengahnya menangis lantaran telah pernah mendengar tetapi belum mengambil faedah daripadanya. Setengahnya lagi menangis, lantaran telah pernah mendengar, telah pernah pula mengamalkan; sekarang dia meratapi nikmat yang telah hilang daripadanya, kerana dia tak kuasa memegang tugas, sebab kencangnya ombak dan gelombang yang memukulnya dari kenikmatan kepada putus pengharapan. Yang lain pula menangis lantaran melihat orang lain menangis. Demi jika sekirana orang lebih banyak yang tertawa, tentu dia akan turut tertawa pula. Yang lain menangis untuk memperlihatkan kepada umum bahawa dia menaruh perasaan halus. Ada pula yang menangis kerana di dinding yang telah runtuh-runtuh itu dilihatnya cita-cita yang patah; orang itu tukang ratapi barang yang rosak, tukar menyadar pusaka lama dan bekas kuno.

Dan orang-orang yang mempunyai otak sempit, yang tak mau mengaku kalau mereka tak mengerti, dankalau mereka mengerti sekalipun, kerana mereka hanya mencari kalau-kalau ada yang salah dan terngendeng. Orang itu lebih patut dikasihi daripada orang yang menangis itu.

Nun di sana, kataku pula, ada pula saya lihat dua orang tegak berdiri, tidak menangis dan tidak tertawa. Seorang lelaki dan seorang perempuan, keduanya berjalan dengan langkah yang tetap, berbimbing-bimbing tangan, mukanya ditekurkannya, matanya menunjukkan bahawa mereka sedang keras berfikir. Siapa pulakah yang berdua itu? tanyaku.

Diapun melengung kepada kedua bayang-bayang orang itu seraya berkata: Yang berdua itulah bumi yang subur, itulah lilin kesukaan, sebab itu mereka beroleh faedah.

Dengan hati duka nestapa aku berkata: Sayang, begitu indah pidato yang diucapkan, begitu meresap ke dalam jantung, begitu pula orang yang mendengar, cuma... cuma berdua orang yang mengambil faedah.

Mendengar itu timbullah cahaya yang ganjil, cahaya yang datang dari langit tergambar pada wajah bayang-bayang itu, dan dia berkata: Bukan begitu, bahkan inilah pidato yang sangat berfaedah, pidato yang meresap ke hati kedua bayang-bayang tadi. Itulah pusaka mahal untuk segenap masa, pada kedua fikiran itu barang kuno akan diperbaharui. Lantaran cahaya yang daripada pelajaran itu, maka sinarlah keonaran dan kebusukan, timbullah cahaya yang hidup dari matahari falak dan matahari otak. Itulah pidato yang bererti, itulah pidato yang berharga.

Tiba-tiba bayangan itupun pergilah. Pergi menurut awan dari bayang-bayang khayal tadi, dirangkulnya kedua bayangan itu ke dalam dua sayapnya yang lunak dan halus, dibawanya keduanya terbang membumbung tinggi ke angkasa dalam pemeliharaannya dan perlindungannya.
Kepada sahabat-sahabatku, terutamanya yang sedang berduka atau melalui zaman kesusahan, renungkan maksud cerpen ini khasnya pidato yang disampaikan.

Wallahu'alam.

Ahad, 9 Julai 2006

Transplantasi blog

Aku sebenarnya baru tiba di Kuala Lumpur dari Kuching. Aku berada di Bumi Kenyalang kerana memenuhi jemputan memberikan ceramah mengenai transplantasi atau pemindahan organ.

Kali ini, aku tidak berniat untuk memperkatakan tentang perkara ini, kerana blog ini bukan wadah yang sesuai. Sekadar aku ingin perkenalkan rupa baru blog ini dengan latar jingga yang lebih sesuai dengan namanya "Ombak Senja."

Untuk itu, aku ingin rakamkan penghargaan kepada dua insan yang membantu dalam proses menghasilkan rupa baru blog ini. Pertamanya kepada saudari Zetty yang telah mengirimkan gambar yang dijadikan latar blog ini. Dan keduanya kepada saudara Firdaus yang telah menyiapkan kod-kod HTML untuk blog Ombak Senja versi 2.0 ini.

Dan kepada semua, teruslah berkunjung ke Ombak Senja. Sekalipun berombak, panoramanya tetap indah...