Isnin, 8 September 2008

Komen terkini "Transgenesis: Bisikan Rimba"

Aku hanya mampu mengucapkan kalimah tahmid. Di dalam tempoh tiga bulan ini, sudah ada sepuluh ulasan dan maklum balas yang dibuat oleh kalangan blogger mengenai novel Transgenesis: Bisikan Rimba. Terbaru tiga lagi ulasan yang dapat dikesan.

Pertama, ulasan yang dibuat oleh saudara Aiman Akmal. Berikut petikan dari blognya:

Novel Transgenesis: Bisikan Rimba ini dapat saya habiskan sebelum keretapi tiba di perhentian terakhir lagi. Bagi saya, walaupun ia sebuah karya fiksyen sains, pengarang yang sedang menyambung doktoratnya dalam falsafah sains di UM ini, tidak putus-putus dari memasukkan intipati etika , falsafah, dan nilai kemanusiaan dalam tulisannya ini. Malah, unsur nilai-nilai Islam digarapnya begitu baik sekali.

Seingat saya, sebelum ini, jika novel fiksyen atau fantasi, saya lebih cenderung karya inggeris seperti Harry Potter, Chronicles of Narnia, Unfortune Event, Lord of The Ring, Star Wars dsb. Jika adapun novel fiksyen atau fantasi yang berbahasa melayu, masih boleh dibilang dengan jari.

Yang antaranya ialah Advencer si Peniup Ney, 1511Kombat, dsb. Sebabnya novel melayu yang selalu saya baca kebanyakkannya berunsur kehidupan dan ‘cinta’.

Hendaknya selepas ini saya akan lebih memberi ruang kepada minda saya ini untuk mengembara ke alam fantasi hasil karya novelis-novelis Muslim supaya boleh mendakatkan lagi kepada Maha Pencipta. Ini yang saya rancangkan. Moga-moga diberkati Allah. Wallahu’alam.

Ulasan kedua ialah dari Kak Wan Amalyn, seorang resensor yang terkenal di dalam dunia blog ini. Tulis Kak Wan:

Transgenesis : Bisikan Rimba adalah karya kedua Amir Husaini yang aku baca selepas Ombak Senja. Kali ini Amir Husaini tampil dengan 'wajah' yang berbeza. Kisah tentang teknologi pengklonan antara manusia dan hidupan alam ciptaan Allah yang berkongsi bumi yang sama. Ia sebuah kisah sains fiksyen.

Segalanya bermula dengan pembunuhan misteri Hwang Chien Ming seorang tauke balak di hutan simpan Gunung Pulai bersaksikan Razilan, pekerjanya. Pembunuhan oleh 'makhluk serba hijau' menjadi tanda tanya dan menimbulkan persoalan kepada orang ramai akan 'siapa' atau 'apa' makhluk yang didakwa menjadi pembunuh misteri tersebut.

Buraquzzaman Baharudin, wartawan akhbar tabloid Semboyan Nasional ditugaskan untuk 'cover' tentang pembunuhan tersebut. Ekoran daripada laporan tersebut menyebabkan Institut Trans-DNA sebuah institut penyelidikan genetik, tidak senang duduk kerana ia ada kaitan dengan rahsia penyelidikan mereka.

Kehilangan subjek 4-7-9-1 memaksa Datin Kay selaku pengasas Institut Trans-DNA dan Datuk Jay, seorang usahawan yang menjadi penyumbang dana bagi membiayai penyelidikan di institut tersebut menubuhkan sepasukan pencari yang disertai oleh mereka sendiri selain daripada Profesor Joned Jauhar, Tracker dan beberapa orang lagi sebagai penunjuk jalan untuk mencari subjek 4-7-9-1.

Walau bagaimanapun pencarian subjek 4-7-9-1 bukanlah semudah yang disangkakan. Pelbagai kejadian aneh mengekori mereka. Rupanya ada rahsia yang cuba diselindungkan dari pengetahuan umum. Satu rahsia yang telah dibungkus kemas berbelas-belas tahun yang lalu bahkan ada rahsia lain yang terselindung di balik rahsia yang cuba disembunyikan.

Flora - si gadis manis mempunyai keistimewaan yang tidak dimiliki oleh manusia biasa. Dia manusia istimewa. 'Kelahiran'nya juga adalah melalui satu proses yang panjang dan rumit. Ia lahir hasil daripada pengklonan antara manusia dan tumbuhan yang memaksa sejumlah 4790 klon embrio terpaksa dikorbankan. Tapi benarkan semuanya berjaya dilupuskan??

Pembunuhan misteri, kebuntuan pihak polis dalam menjalankan siasatan pembunuhan ke atas tauke balak dan keghairahan wartawan membongkar kejadian aneh telah menyebabkan tersingkapnya tabir rahsia yang cuba diselindungkan bertahun-tahun yang lampau.

Benarkah Flora atau subjek 4-7-9-1 yang membunuh?? Atau ada subjek lain yang menjadi dalang pembunuhan misteri tersebut?? Nak tahu siapa atau bagaimana..?? Anda yang perlu membuat 'kajian' sendiri.

Apa yang dapat aku katakan adalah, aku suka karya terbaru Amir Husaini ini. Ia ada kelainannya. Apa yang membuatkan aku kagum adalah cara penulis mengolah plot cerita yang pada awalnya kita nampak bagaikan jalan lurus tetapi sebaliknya ada lencongan 'di depan sana' yang tidak terjangka dek fikiran kita. Begitulah jalan cerita ini. Jangan sangka jalan lurus tiada simpang yang menanti.!!

Penulis berjaya memanipulasi pembaca terutamanya aku kerana setiap telahan dan andaian yang bermain di kepala tatkala sedang membacanya adalah salah sama sekali. Setiap andaian yang aku cuba lakarkan dalam kepala aku menjadi berantakan apabila tiba pada titik kemuncaknya.

Tahniah pada penulis. Satu lagi karya yang aku pasti para pembaca yang gemarkan genre 'Sci-Fic' harus membacanya.

Dan aku harap ada kesinambungannya kerana banyak lagi persoalan yang sampai ke noktah terakhirnya tetap menimbulkan tanda tanya yang berlegar di kepala aku... dan yang pastinya aku ingin tahu siapa 'Atuk' tu?? Amir.... siapa 'atuk' tu??!! Shocked

Dan yang terbaru, ulasan daripada Waris Jagat:

Transgenesis ialah sebuah sai fai tentang sebuah eksperimen yang gagal atau jadi huru hara (macam yang selalu ditulis oleh Michael Crichton*). Apabila eksperimen gagal ini mula mengorbankan nyawa, maka beberapa orang yang berkepentingan mula cuba untuk menyembunyikan hakikat ini. Walaubagaimanapun, ada pula pihak lain yang cuba untuk membongkar misteri ini.

Transgenesis memaparkan pandangan kedua-dua pihak (dan juga ‘hasil-hasil’ eksperimen tersebut). Oleh itu kita tahu motivasi semua pihak. Antagonis dan protagonis digarap supaya kita memahami mengapa mereka melakukan apa yang mereka lakukan. Mungkin ini akan sedikit menghilangkan elemen misteri dalam penceritaan tetapi percayalah bahawa banyak lagi yang disembunyikan oleh Amir Husaini.

Transgenesis ialah sebuah sai fai dan ini ditunjukkan dengan banyak perbualan antara watak tentang cabang sains biologi dan genetik (tidak lupa juga etika). Sebuah sai fai yang baik (pada pendapat saya) mestilah menyertakan persoalan falsafah dan Trangenesis juga tidak menghampakan saya dalam perkara ini.

Di samping itu, Amir Husaini tidak lupa memasukkan elemen islamik serta ketuhanan dalam Transgenesis. Saya yang terdedah dengan sai fai barat harus akui bahawa sedikit janggal dengan campuran ini. Ini ialah percubaan yang berani. Pada masa sai fai barat sangat memusuhi agama, elemen keagamaan adalah satu yang agak menyegarkan dan juga memberi satu identiti kepada sai fai melayu.

Apa yang saya juga suka dengan Trangenesis ialah kejutan yang diberikan pada penghujung cerita. Saya memang tidak sangka bahawa kisah ini akan bersambung, walaupun sebenarnya cerita yang terkandung di dalam buku ini sendiri ’self contained’. Babak ala Sherlock Holmes pada penghujung juga memang sangat sureal buat saya.

Transgenesis ialah sebuah bacaan yang baik serta mempunyai identitinya tersendiri dengan mesej islamik dan moralnya. Ceritanya lancar dan penuh misteri. Tahniah Amir Husaini!

*Michael Crichton selalu menghasilkan karya sai fai yang bertemakan “Frankenstein”. Sains yang cuba bertindak seperti Tuhan akan selalunya membawa kemusnahan (lihat Jurassic Park dan Timeline).

Aku ucapkan terima kasih kepada semua yang sudi membaca dan mengulas novelku ini. Sokongan dan dorongan kalian amat dihargai.

Ahad, 7 September 2008

Tersirat di dalam pemakaian kain samping

Ini satu lagi perkara menarik yang aku pelajari dari syarahan Pak Tenas Effendy pada 14 Ogos lalu, iaitu tentang mesej tersirat di dalam pemakaian kain samping. Kain samping memang sinonim dengan pemakaian baju Melayu. Namun aku perhatikan, ada bermacam-macam fesyen yang dikenakan bila kain samping dipakai.

Menurut Pak Tenas, kain samping yang diikat tinggi (bermakna bahagian bawahnya berada di atas lutut si pemakai), memberi makna bahawa si pemakai masih belum berkahwin.

Kain samping yang diikat rendah (iaitu bahagian bawahnya berada di bawah lutut si pemakai), memberi maksud bahawa si pemakai telah berkahwin.

Manakala, kain samping yang dipakai hingga hampir ke tumit kaki memberi mesej bahawa si pemakai ialah seorang yang berilmu (lazimnya guru atau ustaz) yang dihormati di dalam masyarakat kerana ilmunya.

Nampaknya selepas ini, kenalah aku pakai kain samping melepasi lutut. Satu maklumat berguna bagi pemakai baju Melayu generasi baru.