Khamis, 7 Jun 2007

Adakah ruang untuk fiksyen sains?

Aku sebenarnya membesar dengan karya-karya fiksyen sains. Karya-karya ini mungkin dalam bentuk bahan cetak (buku dan komik) ataupun bahan pandang dengar (kartun, siri di kaca televisyen atau cereka di pawagam). Malah terus-terang aku akui yang aku belajar menguasai Bahasa Inggeris daripada sumber-sumber ini.

Kebanyakan karya fiksyen sains didapati di dalam Bahasa Inggeris. Tidak banyak yang ditulis di dalam Bahasa Malaysia dan kalau adapun, setakat ini tidak begitu mendapat perhatian orang. Aku dapat rasakan yang karya fiksyen sains tidak begitu luas pasarannya berbanding karya fiksyen yang bertemakan kisah masyarakat atau cinta.

Aku gemar membaca karya-karya fiksyen sains ini kerana kagum dengan keupayaan penulis-penulisnya yang mempunyai daya imaginasi yang tinggi. Ironisnya, kalau kita baca karya-karya fiksyen sains yang ditulis pada abad ke-19 dan awal abad ke-20, ada di antara perkara fiksyen ini telah menjadi fakta sains. Misalnya karya Jules Verne yang pertama kali terbit pada tahun 1865, From the Earth to the Moon. Kira-kira 100 tahun sebelum Neil Armstrong menjejakkan kaki ke bulan, Jules Verne telah menghasilkan kisah manusia sampai ke bulan. Walaupun banyak perkara yang ditulis di dalam karya ini bersifat pseudosains, hakikatnya imaginasi Jules Verne telah menjadi fakta.

Aku gembira kiranya ada penulis di negara kita yang mampu menghasilkan karya fiksyen sains yang baik. Ketika ini aku sedang membaca Akademi Gemilang: Pengembaraan Suzaimi karya Hani Ismail. Walaupun karya ini disasarkan kepada kalangan remaja, aku agak teruja kerana unsur-unsur fiksyen sains telah digarap dengan menarik. Pada hematku, Hani Ismail bijak mensasarkan karyanya ini khusus untuk remaja. Aku dapat rasakan yang remaja lebih meminati genre fiksyen sains ini berbanding pembaca yang lebih dewasa dan matang.

Aku sendiri sedang berhempas-pulas menyiapkan "Transgenesis" yang sememangnya adalah sebuah karya fiksyen sains. Cuma bezanya dengan Akademi Gemilang: Pengembaraan Suzaimi ialah khalayak sasaranku bukan remaja. Sama ada karya ini bakal mendapat tempat di hati pembaca, terpulang kepada kalian untuk menentukannya kelak.

Selasa, 5 Jun 2007

Maklum balas pembaca

Bagi seorang penulis yang kali pertama menghasilkan novel seperti diriku, pastinya sedikit sebanyak akan teruja apabila ada maklum balas yang diterima. Sebelum ini banyak maklum balas diberikan secara lisan, tetapi semalam aku menemui maklum balas yang dimuatkan di dalam sebuah blog. Walaupun ringkas, tapi bagiku, ianya sungguh bermakna.

Berikut adalah petikan daripada blog Meandering Thoughts:

I also bought some novels, and out of curiosity I bought a BM novel as well. Don’t get me wrong, aku memang dah lama sangat tak baca novel BM bukan sebab sombong atau tak sokong local writers, tapi sebab memang dah lama tak follow perkembangan dunia sastera, dan rupanya ramai sungguh penulis baru sekarang ni. Title? Ombak Senja by Amir Husaini. Not some run-of-the-mill Mills & Boons type of love story, ada some cute word plays and lots of social awareness messages. <ahem, promosi nih hehehe> Tapi memang betulpun, susah nak hilangkan prejudis masyarakat unless terkena batang hidung sendiri.
Sekiranya ada maklum balas yang lain, aku amat alu-alukan dan hargai.