Selasa, 21 Julai 2009

Resensi baharu "Transgenesis: Bisikan Rimba"

Walaupun Transgenesis: Bisikan Rimba sudah lama terbit, masih ada lagi pembaca yang sudi membuat ulasan dan memberikan maklum balas di blog mereka. Terkini, aku menemui dua lagi resensi.


Pertama, dari blog Behind These Hazel Eyes milik saudari Haziratul Quds. Komennya:
baru menghabiskan buku niw 3 ari lepas
TRANSGENESIS
besh.. memang besh..
jalan cter yg baik
cter dyer lebey kurang cam cter ramlee awang murshid

________________________________________

mengisahkan tentang seorang manusia transgenik
yang cuba menuntut bela pada penciptanya
manusia transgenik yg terhasil daripada eksperimen sains yang menyalahi etika seorang saintis
kewujudan 'kembar Flora' tanpa disengajakan menyebabkan dendam kepada penciptanya [ manusia] terpasak kukuh dalam hatinya
saintis yg mencipta Flora adalah manusia transgenik jugak upe2nyer
hohoho

_________________________________________

jemput arr bace buku niw
siyes bes
x tpu
tapi cter dyer cam tergantung
my nnt ader smbg lagi TRANSGENESIS 2

Kedua, dari blog JoT iT DoWN milik saudari Aina Asri. Tulisnya:
Setelah sekian lama saya tak baca novel, baru2 nih saya baru habis baca novel bertajuk 'Transgenesis : Bisikan Rimba' karya Amir Husaini. Seingat saya, novel last yang pernah saya baca bertajuk 'Jauh'.

Hmm saya nak bagi 10bintang/10 bintang untuk penulis novel Transgenesis : Bisikan Rimba nih. Memang isian dalam novel tu lebih kepada ilmiah, fakta, saintifik, walaupun sometimes ada yang tak masuk akal. Tak pe, nama pun fiksyen sains dan fantasi. Lagi satu, saya suka kulit buku nih. Cantik... 10bintang/10bintang untuk Hisham Salmin, pereka bentuk kulit buku tu.

Ni bukan novel yang saya beli. My housemate Kak Fairuz yang syorkan saya baca novel ni. Da lama die suruh saya baca hehe. Sebab saya selalu cakap, "Akak, boring lorh malam ni, cite takde yang best...", and tetiap malam mesti tido awal haha. K.Fairuz lain, setiap masa bz coz die belajar lagi amik master and jadi RA lagi tu. Tu la lainnye dunia student ngan dunia yg tak bergelar student nih. Saya rasa best jadi student. Huhu rasa nyesal lak xamik master tapi ntah ...

Selepas saya membaca bab demi bab, saya berfikir...

  • Saya teringat cite Kyle XY. Tapi novel nih lain dengan Kyle XY tu. Novel nih tentang pengklonan manusia, pastu die melakukan proses pengubahsuaian genetik. Gen yang digunakan adalah daripada Kingdom Plantae (tumbuhan) dan gen daripada Cananga Odorata (bunga kenanga). Wah hebat2. Hmm tu la yang terjadi apabila manusia ingin menjadi tuhan. Padahal itu telah melanggar etika dan nilai kemanusiaan.
  • Saya pon terfikir, wujudkah pengklonan dan pengubahsuaian gen terhadap manusia semacam ini dalam realiti? Huhu mungkin ada, mungkin takda. Mungkin ada, tapi dirahsiakan!
  • Klu wujudnya transgenesis nih, huru hara dunia... manusia jadi cam robot? jadi mesin? Hmm silap hari bulan manusia robot yang mentadbir dunia...
  • Sesungguhnya pokok2 itu makhluk Allah juga. Dia berzikir bersujud kepada Allah. Dia mendengar, menjadi saksi apa yang manusia lakukan saban hari
  • Baru saya tahu, camana terjadinya cap jari. Ia terbentuk ketika seorang bayi membesar di dalam rahim ibunya semasa tangan dan kaki terbentuk. Proses pembentukan berlaku apabila tekanan cecair amnion yang wujud ke atas permukaan kulit tangan dan kaki lalu terhasillah cap jari. Wah menarik... Sebelum ni saya tak tau hehe
  • Novel ni gak mengingatkan saya tentang Sains. Da lama saya tak belek2 buku Sains. Skang saya berjumpa semula dengan istilah2 yang xasing lagi bagi saya masa belajar Biologi dulu seperti floem, fosfat triosa, tropisme, nastik, fotoautotrof, mutagenesis, fotosintesis dan... apa lagi ek? hehe
  • Saya juga dapat tahu tentang sejarah pengklonan. Dulu saya tahu tentang pengklonan Dolly (si biri2) je. Tapi sebenarnya baru saya tahu yang teknologi pengklonan nih da lama wujud semenjak 1950-an lagi;
1952 - berudu
1963 - ikan karp
1986 - Tikus di Rusia (mamalia pertama)
1995 - Megan dan Morag (si biri2 b4 Dolly)
1997 -Dolly di Scotland (setahun dirahsikan)

Sepanjang saya baca novel ni, mesti saya imaginekan saya berada dalam hutan tu bersama2 mengikuti ekspedisi Datin Kay, Datuk Jay, Razilan, Buraquzzaman, dll. Bayangkan klu saya dapat jumpa Flora (subjek 4-7-9-1) dan dark flora tu huhu. Camana eh? Klu difilemkan, mesti best..

Hmm rasa nak beli satu novel nih. Klu jumpa, mau beli . Novel ni da lama diterbitkan, tahun 2008 tak silap. Saya je tak tau huhu. Hmm baru dapat jejak blog penulis novel ni di http://ombaksenja.blogspot.com/ . Apa yang saya tau, novel ni ada siri yang ke-2 dan ke-3. Hmm di hujung novel Transgenesis : Bisikan Rimba ni pun kita leh tau yang cerita ni akan bersambung. Huhu saya xkan lepaskan peluang untuk memilikinya nanti . Thanks to Kak Fairuz yang mencadangkan novel ni untuk saya baca.

Terima kasih atas sokongan dan maklum balas yang diberikan oleh pembaca-pembaca Transgenesis: Bisikan Rimba. Sesungguhnya aku amat menghargai pandangan dan maklum balas kalian.

1 maklum balas:

aINaa MoHD a'aSRi berkata...

salam saudara amir husaini..
klu siri kedua da dikeluarkan, uar2 kan la kat blog saudara ni eh.. kami sume mmg menntikan transgenesis kedua :) ..