Rabu, 24 Disember 2008

Aktiviti di malam hari

Malam ialah sahabatku yang akrab. Ini kerana malam menjadi waktu aku menulis. Semasa orang lain dibuai mimpi enak, aku mengetuk kekunci di komputerku, cuba menterjemahkan cerita daripada fikiran ke atas skrin komputer.

Buat masa ini ada beberapa perkara yang aku sedang tulis, baik yang bersifat akademik mahupun kreatif. Ada dua projek penulisan kreatif yang sedang aku usahakan serentak iaitu sekuel kepada Transgenesis: Bisikan Rimba dan sebuah lagi novel fiksyen sains bertajuk "Koloni n4n0".

Kebelakangan ini hampir setiap malam aku tidur antara pukul 3 hingga 4 pagi, sebelum bangun semula lebih kurang pukul 6.30 pagi. Semalam misalnya, aku menulis semula dua bab pertama "Transgenesis 2" kerana kurang puas hati dengan apa yang ditulis. Malam sebelumnya, aku menulis bab berikutnya bagi kisah "Koloni n4n0".

Memang meletihkan, tetapi aku sudah berjanji untuk menyiapkan kedua-dua manuskrip ini dalam tempoh terdekat. Janji mesti ditepati. Dan di situ ada kepuasan yang sukar digambarkan dengan kata-kata.

Doakan aku diberi kekuatan dan kesihatan.

0 maklum balas: