Isnin, 21 Julai 2008

Tiga lagi komen "Transgenesis: Bisikan Rimba"

Syukur alhamdulillah.

Di dalam minggu ini sahaja, sudah ada beberapa ulasan atas talian untuk novel Transgenesis: Bisikan Rimba. Tiga ulasan terbaru yang dapat aku temui ialah dari blog MindaRayau, blog Mandala Resensi Ketika Kami Membaca dan Menonton dan blog novelis E.M. Muhammad. Terima kasih kepada semua yang telah memberikan maklum balas mengenai novel keduaku ini.

Pertamanya, blog MindaRayau kelolaan Jie mencatatkan ulasan berikut:

Kiranya aku ni baru je mula minat membaca novel Bahasa Melayu dalam setahun-dua kebelakangan ni. Jadi mungkin aku tak boleh terlalu kritis dalam memberi pandanganlah, sebab tak banyak pengalaman lagi kan. Tapi satu perkara yang aku boleh katakan disini, aku puas membaca novel ini. Lain dari yang lain, dan kalau nak bandingkan dengan cerita di tv, boleh masuk kategori CSI jugaklah, dari segi pengisiannya. Dan aku memang suka CSI! Huuhuuu!

Temanya, ada sains fiksyen-misteri-thriller-islamik-alam semulajadi. Cerita ini digarap dengan kemas, bermula dengan prolog yang macam takde kena-mengena, oleh itu membuat kita tertanya-tanya siapakah 'atuk' dan 'Ammar Qusyairi' tu? Tapi obviously ada kaitannya, sebab 'atuk' tu yang bercerita tentang kisah Flora. Aku dah belek prolog dan epilog beberapa kali, tapi aku masih tak boleh teka siapa 'atuk' tu sebenarnya. Haaa... this gives you an idea of how mysterious the story is hehehe :-)

Basically, tema utamanya ialah bio-teknologi dan genetik. Aku takmoh citer banyak, kalau nak tau, korang kena baca sendiri novel ni hehe :-) Tapi sinopsisnya kata "Teknologi memindahkan genetik haiwan dan tumbuhan kepada embrio yang diklonkan daripada manusia sudah ditemui... subjek eksperimen yang terbebas dari makmal mula membunuh orang awam..." Hmm... cerita ini ditulis berdasarkan fakta saintifik, dan tak mustahil teknologi ni memang sudah ujud atau akan ujud dalam tempoh beberapa tahun lagi. Manusia nak jadi tuhan!

Jalan ceritanya teratur walaupun plotnya mak aiii... berbelit-belit macam ular sawa. Baru je nak
predict ceritanya jadi 'A', tapi tetiba cerita jadik 'B' pulak. Itu yang membuat pembaca geram dan nak terus membaca sampai habis. Aku suka cara penulis menerapkan nilai-nilai islamik dan nilai kemanusiaan dalam ceritanya, jadi bukan setakat membaca 'cerita kosong', tapi ada pengajarannya juga. Aku kira novel ini bukan saja sesuai untuk bacaan orang dewasa, tapi juga sangat sesuai untuk bacaan remaja (young adults).

Kenapa aku kata macam CSI? Sebab penulis obviously membuat research yang banyak sebelum menulis cerita ni, jadik setiap 'ke-pelik-an' dapat diterangkan dan boleh diterima akal. Aku mulanya cuak juga, sebab background aku bukan sains jadi mungkin aku susah nak faham. Tapi what I like is that the scientific facts are explained in such a way that it doesn't make non-science people feel stupid huuhuuu! Satu lagi, penulis banyak memberi 'soalan' dalam jalan ceritanya, memberi stimulasi minda kepada pembaca. I loike!

I don't know about you, but when I read a good book, I sometimes actually visualize the story. Well, this time around, bukan saja visualize, tapi ada masa yang aku baca waktu tengah malam, I could actually smell the scent of 'kenanga', which is the trademark of one of the main characters. Seram! Tak, aku tak gila, but my imagination sometimes does run a little on the wild side hehe :-D Kalau dijadikan drama atau movie ni, I can just imagine the computer graphics that will go into it, sulur pokok tetiba belit kaki orang etc, mesti menarik kan?

Kudos to Amir, for being brave enough to venture into a somewhat 'new' genre of malay novels
. Tak banyak novel sains fiksyen di pasaran, tapi mungkin lepas ni aku akan cuba cari novel sebegini. Aku harap Amir akan sambung lagi kisah Flora ni, nampaknya macam ada banyak angle yang boleh dikembangkan lagi. Flora terus menetap dalam hutan? Datin Kay dapat ke lepas dari penjara? Buraquzzaman terus memburu Flora? Yang Ixora tu plak, apa ke 'he?

Dalam puji-puji ni, ada juga benda yang aku nak tanya. Kalau Flora ni klon manusia dan digabungkan dengan DNA tumbuhan, dia punya sistem reproduktif macam mana? Dia dah remaja, kalau reproduktif macam manusia, dia datang haid ke tidak? Kalau Flora boleh beranak, aku nak cadangkan nama anak dia - 'Florette' hehe :-) Tumbuhan perlukan klorofil untuk fotosintesis, tapi kulit Flora tidak berwarna hijau pun? Eh, tapi ada jugak pokok bayam yang daun kaler merah, dan kobis daun kaler ungu, tu kira klorofil jugk ke? Isk... fenin. Ni nak kena tanya sendiri kat Amir Husaini lah.

Cuma satu je la yang aku paling tak puas hati. Toloooonggglaaahhh.... Amirrrrr.... siapa 'atuk' tuuuu??? Tension aku, sebab sampai la ni aku masih tak dapat teka! Hahaha!
Seterusnya di blog resensi Ketika Kami Membaca dan Menonton, Macai Suci mengulas:
Dapatkah anda bayangkan ada manusia yang memiliki kelebihan seperti hidup tanpa perlu makanan. Boleh berkomunikasi dengan tumbuhan. Berupaya mengarah tumbuh-tumbuhan mengikut arahannya.
Novel ini mampu menjadikan diri anda sebahagian daripada saintis dunia. Novel ini mengungkap satu dimensi baru dalam karya sains fiksyen dan fantasi. Ini kerana novel ini menggabungkan pelbagai tema antaranya:
  1. Nilai-nilai kemanusiaan
  2. Kesetiaan
  3. Sains dan teknologi

Aku hanya perlu mengambil masa kira-kira 1 jam untuk menghabiskan bacaan untuk novel ini. Garapannya memang baik dan memberitahu seolah-olah kita sudah berada di zaman teknologi yang amat canggih. Malahan dari cara penceritaan kita merasakan bahawa perkara ini benar terjadi.

Penulis ini memilikki gedung pengetahuan yang amat tinggi dalam bidang sains ini kerana setiap istilah sains berjaya di terangkan dengan mudah dan jelas. Grafiknya pula lebih ke arah novel percintaan ini kerana pemilihan media yang agak harmonis dan romantik.

Novel ini mengisahkan tentang teknologi pengklonan manusia dan tumbuhan. Hasil dari eksperimen ini melahirkan makhluk yang bernama 4-7-9-1 atau Flora. Flora ini berupaya mencipta makanan sendiri sepertimana tumbuhan hijau membuat makanan melalui proses fotosistesis.Dia juga berupaya untuk mengawal tumbuh-tumbuhan mengikut arahannya.

Disebalik kejayaan ini tersimpan satu rahsia di antara Datin Kay, Datuk Jay, Professor Ned yang menjalankan projek ini. Kematian tauke Hwang Chien Meng di kawasan pembalakan nya sendiri mengundang persoalan.Apa yang hangat diperkatakan ialah beliau di bunuh oleh gadis berambut dan bermata hijau . Persoalannya siapakah gadis hijau tersebut?

Buraquzzaman seorang wartawan akhbar cuba merungkai permasaalahan ini. Tanpa dia sedar dia telah terlibat dalam satu pakatan konspirasi sejak pendudukan jepun di Malaya. Lebih malang lagi hasil ciptaan yang di kawal selia oleh Professor Ned telah berjaya melarikan diri. Lalu usaha-usaha menjejakinya di lakukan.

Di dalam pencarian itu, mereka menempuh pelbagai rintangan dan dugaan yang di luar jangkauan akal.

Berjayakah Professor Ned mencari "hartanya yang hilang" dan apakah pula perkaitannya dengan Datin Kay, Datuk Jay dan juga Razilan?

Ingin tahu jawapannya ? Dapatkan Naskah anda di pasaran.

Dan yang terbaru ialah ulasan dari novelis E.M. Muhammad atau juga dikenali sebagai Opah De:
Hendak membaca novel yang lain daripada yang lain? Hendak mengintai apa sebenarnya yang sering bermain di fikiran ahli-ahli sains di seluruh dunia? Baca novel ini, novel yang ditulis sendiri oleh seorang ahli sains Malaysia. Bacalah ia dengan fikiran yang terbuka dan dengan fahaman, tidak ada sesuatu pun yang mustahil bagi ALLAH.

Dalam novel keduanya, Amir Husaini benar-benar menunjukkan kebolehan menghasilkan plot cerita yang begitu twisted sehingga mampu mempersembahkan kejutan demi kejutan kepada pembaca. Pembaca akan tertanya-tanya dan terus meneka tetapi jangan penatkan diri meneka kerana 9/10 tekaan pembaca pasti akan salah! (pendapat ini berdasarkan pengalaman OD sendiri meneka-neka apa yang akan terjadi seterusnya dalam novel ini... he he he)

Novel ini bukan sahaja mengenengahkan unsur-unsur sains sahaja tetapi sarat dengan pengajaran kepada kita yang bergelar manusia. Cinta, pegangan agama, mencari kebenaran, keadilan, identiti, dendam baru dan lama, fitnah dan kerakusan hati manusia disulam menjadi jalan cerita yang hebat. Watak-watak dalam novel ini saling berkait tetapi apa kaitan mereka? Itu kena baca sendiri untuk memperoleh jawapannya.

Tahniah kepada Amir Husaini. OD menunggu Transgenesis 2 diterbitkan pula. Tidak sabar untuk mengetahui apa yang akan berlaku seterusnya kepada Flora, Datin Kay, tujuh beradik yang disebut oleh Wak Salamian dan watak-watak penting yang lain.

0 maklum balas: